ITG-elever utbildar under Get Online Week

Den 27 mars – 2 april arrangeras Get Online Week runt om i Europa. Syftet med veckan är att människor som av olika anledningar inte är så digitalt bevandrade ska få det stöd de behöver för att känna sig mer trygga i en digital värld som de många gånger tvingas in i.

I samarbete med Stadsbiblioteket ska elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg hålla i både föreläsningar och workshops med fokus på bland annat digital säkerhet.

– Det handlar om att nå ut med kunskap till målgrupper som inte har så stor erfarenhet av det digitala. Det kan exempelvis vara äldre människor, eller människor som nyligen kommit till Sverige från länder som inte har haft samma digitala utveckling, säger Mickey Missler som undervisar i IT-ämnen på skolan.

– Årets tema under Get Online Week är bland annat säkerhet online. Därför ska våra elever hålla micro-föreläsningar och workshops på Stadsbiblioteket, till exempel om hur man surfar och betalar säkert, och hur man installerar appar som kan spåra borttappade telefoner. Vi ska också ha bord dit besökare kan komma och få svar på de frågor de har om sina teknikprylar, berättar han.

”En samhällsinsats”

Sveriges deltagande i Get Online Week leds av Digidelnätverket. Många bibliotek har anmält sig, men även företag och några skolor. Det är inte första gången som IT-Gymnasiet gör en liknande insats, under våren arrangerar de även IT-support-träffar för seniorer.

– Det ingår i elevernas utbildning att de ska kunna ge support. Vi ser det också som en samhällsinsats att försöka nå ut till människor som riskerar att hamna i ett ofrivilligt digitalt utanförskap. Samhället förändras snabbt, vi blir allt mer digitala, och det är inte helt enkelt för alla att hänga med. Där känner jag att vi som skola, med våra duktiga elever, kan göra skillnad, säger Mickey Missler.

Mickey Missler ser gärna att fler skolor som har IT-utbildningar engagerar sig i Get Online Week.

– Jag uppmanar absolut fler skolor att dra igång olika initiativ. Ett tips är att försöka hitta en samarbetspartner som vi har i stadsbiblioteket. Det är en central knutpunkt i Helsingborg och det är bättre att vi har arrangemanget i deras lokaler, säger han.

– Gå gärna in på Digidelnätverkets webb och läs mer. Där kan man också anmäla att man vill vara med i Get Online Week 2017.

getonlineweek-450x300