Nya kunskaper på andra sidan jordklotet

Nya kunskaper på andra sidan jordklotet

Just nu befinner sig en handfull elever från IT-Gymnasiet i Uppsala, Göteborg och Helsingborg i Nya Zeeland. Där ska de under tre veckor delta i undervisningen på ACG Senior College och ACG Yoobee School of Design, skolor som har utbildningar inom media, webb och design.

nya-zeeland

– Vi vill skapa fler kontaktytor med riktigt bra skolor runt om i världen, som utbildar i det som vi också utbildar i på IT-Gymnasiet. Genom att besöka andra länder och få inblick i hur utbildning fungerar där ger vi eleverna fler möjligheter att utvecklas och lära sig, säger Mathias Laveno, rektor på IT-Gymnasiet i Uppsala.

Elin Skans och Gabriel Granberg, som går på IT-Gymnasiet i Uppsala, är två av eleverna som just nu är i Nya Zeeland. De bor hos värdfamiljer och går i skolan på dagarna, men ska även resa runt och upptäcka landet.

– Den ena skolan vi går i är deras motsvarighet till gymnasiet, den andra är som universitetet. Vi ska också besöka två öar, åka på sightseeing i Auckland, besöka öst- och västkusten, South Seas och Auckland University, samt mycket mer, berättar Gabriel Granberg.

 ”Ett land med många minoriteter”
Eleverna har redan hunnit få en bild av både landet och den Nya Zeeländska skolan.

– Mitt intryck är att Nya Zeeland är ett land vars folk består av många olika minoriteter. Det känns som att någon från varje del av världen har samlats på samma ö. Trots detta verkar de ha en förmåga att samlas och samsas på ett sätt som jag upplever att vi saknar i Sverige, säger Elin Skans.

– När det gäller skolan så är den skola vi varit mest på, ACG Senior College, rätt unik. Den fungerar annorlunda än de flesta skolor i Nya Zeeland. Eleverna behöver till exempel inte ha skoluniform, något som annars är standard här. Och när vi i Sverige ska börja gymnasiet väljer vi mellan olika program, vi måste läsa 2500 poäng för att få examen och varje program innehåller kurser som man måste läsa. I Nya Zeeland får eleverna själva välja vad de vill läsa, vilket betyder att de inte har en klass på samma sätt som i Sverige, de träffar nya elever hela tiden, berättar hon.

Utrusta elever med omvärldsperspektiv
Utbytet med skolor i andra länder är en del i IT-Gymnasiets internationella ambitioner. Mathias Laveno vill gärna att eleverna ska utrustas med ett omvärldsperspektiv som öppnar dörrar för vidare studier och jobb i andra länder.

– De som åker iväg på den här typen av utbyten blir kunskapsspridare på skolan när de kommer hem, de kan inspirera andra att vilja plugga eller jobba utomlands, och stärka känslan av att det vi undervisar i är gångbart i hela världen. IT gör det möjligt att ha hela världen som arbetsplats, säger han.

Det finns också planer på att utveckla APL-samarbete med andra europeiska länder.

– Inför nästa läsår har vi ansöka om EU-medel för att våra elever ska få göra arbetspraktik utomlands. Vi tittar också på möjligheterna med partnerskolor där vi kan samarbeta mer i det dagliga arbetet. En annan sak som kan läggas till vår internationella satsning är certifieringar, exempelvis Microsoftcertifieringar, eftersom de är internationellt gångbara. Vi vill helt enkelt ge våra elever bästa möjliga förutsättningar att nå sina drömmar efter gymnasiet, säger Mathias Laveno.