Intervju Daniel Ek

Spotify – en idé som förändrade musikbranschen världen över

Vem kunde ana att nästintill all världens musik skulle finnas tillgänglig i en enda tjänst – gratis, streamat och skapat av en förre detta elev från IT-Gymnasiet? Även om det var tio år sedan Spotifys grundare Daniel Ek tog studenten har han inte glömt var det hela började:

– För mig var IT-Gymnasiet en riktigt bra utbildning. Mycket tack vara de frihetsgrader jag fick som elev för att utvecklas och lära mig. Inte bara av pedagoger utan också av de andra drivna och smarta människorna som gick där. Utbildningen var strukturerad så att man hela tiden fick veta hur man skulle tillämpa kunskaperna i det verkliga livet. Men det viktigaste för mig, och det som är unikt med gymnasiet, är drivet hos alla kompetenta lärare och elever som sökt sig hit.

I april 2006 startade Daniel, tillsammans med Martin Lorentzon, Spotify, en musiktjänst där du lagligt kan lyssna till musik över Internet. Genom att knyta avtal med skivbolag och branschorganisationer hittade man äntligen en väg ut ur nedladdningsdebatten och kunde erbjuda musik genom en reklam- och medlemsfinansierad lösning. Spotify har idag miljontals användare i flera europeiska länder och USA.

Så vilket råd ger Daniel Ek till entreprenörspeppade elever?

– Eftersom det är otroligt mycket arbete bakom, så är det verkligen viktigt att man gör något man tycker är kul. Annars kommer det aldrig att bli bra. Sen tror jag att det är viktigt att man måste våga bli missförstådd och fortsätta på sin bana, samtidigt som man tar till sig av konstruktiv kritik.

Att gå sin egen väg, precis som Daniel Ek gjorde, kräver att man har en del i bagaget, men framförallt mod att göra något man tror på. Visst kan IT-Gymnasiet hjälpa dig att packa dina väskor inför framtiden, men vi ger dig framförallt modet att stå på egna ben. Daniel, som stod inför samma beslut som du, är beredd att hålla med:

– Jag tror att man måste våga utmana sig själv. Det är ett stort steg att börja gymnasiet, men med IT-Gymnasiet kommer du till en skola som har lärare och mentorer som hjälper dig samtidigt som du kommer träffa många andra smarta, drivna människor som du kan lära av. Se till att ha roligt så löser sig det mesta.