Elevintervju Danial Rashidi

Monster och fantasivarelser är en del av vardagen

Danial Rashidi hade redan tidigt ett stort intresse för teknik och grafiskt design men något självklart karriärval fanns inte. Efter ett besök på Öppet hus bestämde han sig för att välja IT-Gymnasiet Uppsala för att kunna blanda ämnen som han tyckte vara spännande. Drömmen att jobba med datorer fanns där men som 15-åring var det svårt att se hur vägen dit skulle se ut.

– IT-Gymnasiet gav mig friheten att utforska olika intresseområde fritt samtidigt som jag fick en utbildning som gav mig goda kunskaper för att kunna plugga vidare efter gymnasiet. Min utbildningsplan togs fram tillsammans med mig istället för att jag fick den tilldelad.

I dag jobbar Danial för spelföretaget Starbreeze och gör spelkaraktärer till datorspel.

– Jag landade på ett jobb där jag får göra mycket av det visuella. Jag skapar karaktärer som digitala monster, fantasifigurer och bygger upp hela världar. Det är extremt kreativt samtidigt som det är en stor teknisk utmaning. Det är otroligt roligt att se spelet byggas upp och testspela i olika stadier av utvecklingen. Man blir så stolt varje gång man ser en ny modell i spelet när något testspelar första gången.

Vägen till Starbreeze började på IT-Gymnasiet, fortsatte via en YH-utbildning och efter en praktik på ett spelföretag var saken klar.

– För att jobba med art inom spel måste man vara väldigt duktig på två olika områden, det kreativa processen och den tekniska processen. Allting måste se bra ut och passa in i den världen man bygger. Det tar flera års träning för att lära sig vad vad man gör rätt och fel.

Danial berättar att det var multimedia-kurserna på IT-gymnasiet som fick honom att upptäcka 3D och spel. En nisch som han trivs med och kommer fortsätta med även i framtiden.

– Jag vill jobba utomlands så jag kommer satsa på att jobba på en AAA-studio.
Det är en studio som gör stora spel som t.ex. Call of Duty och World of Warcraft.
Det handlar om att kämpa hårt för vad du vill göra, man tävlar ju mot så många andra duktiga människor. Men det är otroligt tillfredsställande när man lyckas och jag har roligt varje dag på jobbet.

– Om du har ett tekniskt intresse och vet att du vill göra något inom spel och data så tycker jag att du ska välja IT-Gymnasiet. Det bästa med IT-Gymnasiet var att man lärde känna väldigt många och det blev en väldigt kamratlig stämning på skolan