We love questions

IT Samhälle är ett samhällsvetenskapsprogram i Uppsala och är valet för dig som vill ha en gymnasieutbildning som är mer än bara traditionella kärnämnen och en förlängning av högstadiet.

Att läsa en bred utbildning och komplettera med IT kommer att ge dig en fördel gentemot elever med ett klassiskt SAM-upplägg. Vi tittar på medierna och särskilt medieteknikens roll i samhället och hur man kan nå ut till sin målgrupp med sitt budskap eller sin produkt. Vad är det som gör att exempelvis Facebook har slagit igenom i större delen av världen?

Medieteknik

Medieteknik är ett tvärvetenskapligt ämne som innehåller teknik, samhällsvetenskap och humaniora. Det omfattar områden som webbutveckling, gränssnittsdesign och medieproduktion. Här ryms färdigheter som bildhantering, redigering och framställning av rörlig bild, men även mer teoretiska resonemang om informationsteknikens roll i samhället och psykologiska perspektiv på information och kommunikation.

Medieproduktion

Vi undersöker exempelvis gränssnittdesign som är en viktig del i att nå ut till andra. Hade Facebook slagit igenom om den hade ett utseende i färgerna röd och rosa och varit svårnavigerad? Andra media som vi även går in mer på är exempelvis film och bild, vilka är viktiga att ha kunskap om när man vill kommunicera på olika sätt.

Musik

Medier och musik hänger tätt ihop. Hos oss får du även möjlighet att läsa musik och prova på musikproduktion som individuellt val och programfördjupning. Vi har två fina ensemblerum med tillhörande musikstudior där du kan utveckla din kreativa sida.

I teknikens framkant

Att du delar IT-intresset med dina klasskompisar och får tillgång till toppresurser i en miljö där kreativitet är den viktigaste motivationen, vågar vi stolt lyfta fram som en bonus! När du avslutat dina studier får du en bred behörighet till de flesta högskoleutbildningar och en rejäl kunskapsgrund att stå på. Du kommer ha nytta av utbildningen oavsett om du väljer att studera vidare eller söka jobb direkt efter gymnasiet.