Åkersberga

7000 i publiken. Vilken känsla!

4 december, 2015

Bilden tagen av Pontus Söderqvist © under en spelning i Finland

Code Week 2015

12 oktober, 2015

Skärmavbild 2014-06-05 kl. 11.22.00

Den 15 oktober kommer elever och pedagoger från IT-GYMNASIET i Åkersberga att introducera elever i åk 5 på Österskärsskolan i programmering. Under introduktionen kommer eleverna bland annat få lära sig skillnaden mellan data och dator, samt vad ett kakrecept har med programmering att göra. Media är välkommen till skolan för att ta del eventet. Det kommer att finns möjligheter att intervjua elever och lärare efter avslutad lektion.

Bakgrund: EU-kommissionen varnar för att Europa år 2020 kommer att sakna 1 miljon programmerare. EU har därför tagit initiativ till EU Code Week där medlemsländerna tävlar i att under en vecka introducera så många barn som möjligt i programmering. Syftet är helt enkelt att barnen ska få upp ögonen för vad programmering är och förhoppningsvis väcka ett intresse hos barnen. För oss är det en självklarhet att anta den utmaning som EU Code Week innebär. Inte minst för att Sverige ligger långt efter många andra länder inom EU när det gäller kodning som en del skolundervisningen i grundskolan. I Storbritannien har man infört programmering som skolämne för femåringar. Länder som Estland, Frankrike, Finland och Irland ligger också långt framme. Nu är det dags för Sverige att ta ett rejält kliv för att komma ifatt – och helst förbi. AcadeMedia storsatsar därför på EU Code Week. Under en vecka kommer programmeringseleverna på våra skolor i Luleå i norr till Malmö i söder att undervisa hundratals femteklassare över hela landet i grundläggande programmering.

IT Gymnasiet Åkersberga vinnare i årets Filmfestival 2015!

1 september, 2015

IMG_0087

För andra året i rad arrangerades Åkersberga filmfestivals filmgala på Berga teater, fredagen den 28 augusti. Juryns pris i mellanvikt tilldelades filmen Run Away av Eira Holewa Hanve, Karolina Persson, Emil Starborg, Clara Gustafsson Jändel , Jennifer Kekkonen och Miki Saravut Varasit. Stort grattis till alla!

Motivering:  Årets tema, ”Ett dilemma” får en djupare innebörd, i denna till stora delar animerade film, som skapats med stor hantverksskicklighet och känsla för bild och form. Filmen, som är en musikvideo, får en extra dimension genom att originalmusiken är gjord av filmskaparna själva. Berättelsen är genomtänkt, med en snygg inramning i början och slutet. Årets rekvisita, ett musikinstrument och en ryggsäck har givna platser i berättelsen.

Filmgalan, som lockade många filmentusiaster till Berga teater, bjöd på mingel på röda mattan, bidragen i filmtävlingen Åkersberga filmfestival visades och priser delades ut. Liksom förra året delades juryns hederspris ut i två kategorier- lättvikt för tävlande 13- 15 år och mellanvikt för tävlande 16 – 20 år, Publikens pris delades också ut till den film som fått flest webbröster. Grattis till våra vinnare som nu fortsätter att tävla i Stockmotion, säger Maria Söderlund, kultursekreterare i Österåkers kommun.