Vanliga frågor

Här har vi samlat vanliga frågor, har du någon egen är du välkommen att kontakta oss!

Hur kan en lektion se ut?
Vi arbetar såväl tematisk som i traditionell klassrumsundervisning.
I skolan finns förutom vanliga klassrum flera salar lämpliga för praktisk tillämpning.
• Ljudstudio med standard som motsvarar TV4 och SR.
• Mobil fotostudio
• Nätverkslabb
• Datorlabb
• Naturvetenskapligt labb
• El-sal

Var har ni era idrottslektioner?
Idrotten på IT-Gymnasiet Västerås erbjuder ett brett utbud av aktiviteter. Eleverna får prova på allt från de vanligaste lagidrotterna till lite mer udda aktiviteter som kampsport, långfärdsskridskor, lacrosse m.m.

Idrott och hälsa 1, läses under två år och den valbara kursen idrott och hälsa 2, läses i årskurs tre. Utöver ordinarie idrottsundervisning i idrott och hälsa 2, så kommer eleverna att genomföra en fyra dagar lång kajakpaddling. Något som brukar vara mycket minnesvärt och uppskattat.

Idrotten utövas såväl utomhus som inomhus på flera olika anläggningar i Västerås anpassade utifrån kursmål och aktivitet.

Under första läsåret så får eleverna prova på att övernatta i på Ridön i tält och i årskurs två har vi en friluftsdag som vi kallar ”Krogen i skogen” där eleverna får prova på avancerad matlagning i skogen. Under dessa aktiviteter genomförs även vissa moment i kursen Idrott och hälsa 1.

Vad får man för lunch?
Eleverna äter lunch på Konserthusterassen där de erbjuds en ordinarie huvudrätt. Är det fisk erbjuder man ytterligare ett alternativ. Salladsbuffé samt bröd och dryck ingår. Mot ett tillägg på tio kronor kan eleverna välja en annan huvudrätt, önskar de kaffe och kaka kostar det 5 kronor.

Varje elev förses med ett personligt matkort som måste tas med vid varje måltid.  Specialkost och allergier meddelas skoladministratören på skolan och registreras på kortet. Förlorat matkort ska även detta meddelas till skoladministratör så det spärras, nytt fås mot kostnad.

Vilka möjligheter har eleverna att engagera sig och påverka?
På skolan finns elevråd samt en Here4U grupp. Eleverna har också möjlighet att bli ambassadör och då vara med och marknadsföra skolan på mässor och Öppet Hus.

Vilka samarbetspartners har ni?
Vi har startat ett branschråd vars syfte är att jobba för anpassning av utbildningen till branschens krav samt bevaka arbetsmarknadens behov i framtiden. Anledningen är att det inte i nuläget finns någon branschorganisation som kan ge stöd till el- och energiprogrammets inriktning Dator- och kommunikationsteknik.  Rådet jobbar även med frågor kring kvalitét och tillgång på praktikplatser så kallade APL platser. Medlemmarna består förutom av IT-Gymnasiet Västerås av representant från Atea, IT-Smart, Loopia samt flera andra skolor i regionen.

Skolan har också ett nära samarbete med Mälardalens Högskola och andra intressenter där vi gör studiebesök och anlitar föreläsare. Vi tror på utveckling av teorin, ett bra sätt för eleverna att få den skarpt, är att starta företag genom Ung Företagsamhet.

Får jag betalt för mina resor till och från skolan?
Vi har många pendlande elever såväl inom länet som utanför. Skolan ligger ett par hundra meter från Västerås tåg- och busstation. Elever har från sin kommun rätt till reseersättning om bostaden ligger minst 6 km från skolan. Reseersättning söks via respektive folkbokföringskommun och varierar i utformning. Västmanlands lokaltrafik handlägger hela Västmanland.

Hur är det med lärarbehörigheten?
På IT-Gymnasiet Västerås är lärarbehörigheten hög.

Hur många poäng behöver man ha för att komma in?
Poängen varierar från år till år och på program och är egentligen inte så relevant. Mer viktigt är att tänka på är att oavsett poäng skaffa sig grundläggande kunskaper så man klarar av det gymnasieprogram man vill gå.

Är det få tjejer på er skola?
Majoriteten är killar men det finns tjejer på alla program. Näringslivet efterfrågar tjejer för att jämna ut könsfördelningen på tekniska arbetsplatser. Så tjejer ta för er och tänk även på att en teknisk bakgrund kan leda till jobb inom ekonomi eller marknadsföring på ett tekniskt företag.

Hur jobbar skolan med elevhälsan?
Skolan har en komplett elevhälsa med Skolsköterska, Kurator och Specialpedagog vid behov kopplas skolläkare och psykolog in.

Vad gör ni för annat kul utanför skoltid?
Vi har en LAN Crew som anordnar lankvällar.